понедельник, 4 ноября 2013 г.

Місце та обладнання для гри

Правило 1 . майданчик
1.1 . розміри

Майданчик (див. рис. 1 ) являє собою прямокутник розмірами 18x9 м , оточений двометровою ( а на відкритих майданчиках - триметрової ) вільною зоною і має вільний простір висотою 7 м над нею.

Рис . 1 . Ігрове поле . Умовні позначення : Т - тренер ; ГС - головний суддя ; І - суддя - інформатор ; С - суддя- секретар ; О - оператор табло ; В - другий суддя ; А - перший суддя


При проведенні офіційних міжнародних і всесоюзних змагань ширина вільної зони повинна бути не менше 5 м від бічних ліній і не менше 8 м від лицьової . Вільна зона не повинна мати перешкод і повинна знаходитися на одному рівні з майданчиком .

Висота вільного простору над майданчиком в приміщеннях - не менше 12,5 м (при проведенні всесоюзних змагань допускається висота 9 м).
1.2 . поверхня

Поверхня майданчика та ігрового поля , на якому розташована площадка , повинна бути рівною , горизонтальною і однорідною.

Покриття майданчика , на якій проводяться офіційні міжнародні та всесоюзні змагання , може бути дерев'яним або синтетичним . Лінії , поле і вільна зона повинні бути різного кольору. Рекомендовано колірна гамма: лінії - білі , майданчик - помаранчева , вільна зона - зелена. Будь майданчик підлягає попередній реєстрації в Міжнародній федерації волейболу ( ФІВБ ) або в Федерації волейболу СРСР.

Відкриті майданчики можна покривати спеціальною земляною сумішшю .

У приміщеннях поверхню майданчика повинна бути одноколірної і яскравою , а колір ліній - світлим і відмінним від кольору майданчика.

На відкритих майданчиках допускається ухил 5 мм на 1 м для стоку води. Забороняється наносити лінії твердими і жорсткими матеріалами. Стан майданчика під час зустрічі не повинно бути травмоопасним . Забороняється проводити гру на майданчику з шорсткою , мокрій або слизькій поверхнею.
1.3 . обмежувальні лінії

Ширина ліній розмітки - 5 см.

Бічні і лицьові лінії, що обмежують майданчик , входять до розміри майданчика .
1.4 . Середня лінія

Вісь цієї лінії проходить під сіткою , з'єднує бічні лінії і ділить майданчик на дві половини по 9x9 м.
1.5 . Лінії і зони

1.5.1 . Лінії і зони нападу . Лінії нападу обмежують зону нападу і входять в площу цієї зони. Проводяться на кожній зі сторін майданчика в 3 м від осі середньої лінії і паралельно осі. Уявні продовження ліній нападу і зони нападу безмежні.

1.5.2 . Лінії і зони подачі. На кожній зі сторін майданчика лицьова лінія і дві лінії подачі довжиною по 15 см утворюють зону подачі , протяжність якої від лицьової лінії не обмежується. Лінії подачі проводяться в 20 см від лицьової : перша - як продовження правої бічної , а друга - в 3 м ліворуч від першої.

1.5.3 . Зона заміни .

Такою зоною вважається смуга вільної зони , подумки обмежена продовженими лініями нападу і краєм столу судді -секретаря .
1.6 . температура повітря

Температура повітря під час проведення зустрічей не повинна бути нижче 10 ° С ( 283 ° К).
1.7 . освітлення

У приміщенні в межах ігрового простору і вільної зони воно повинно складати від 500 до 1500 лк , виміряних на висоті 1 м від поверхні майданчика в горизонтальній і вертикальній площинах.

Комментариев нет:

Отправить комментарий